My CMS Zonwering & Rolluiken

Welke kleur is het beste zonwerend? Dit is de beste kleur voor zonwering

Wanneer u op het punt staat om zonwering aan te schaffen, krijgt u te maken met diverse keuzes. Denk hierbij aan de exacte locatie van de zonwering, het type zonwering, het design en de kleurkeuze. Wist u dat de kleur van de zonwering ook een grote invloed heeft op de effectiviteit ervan? Het is daarom goed om stil te staan bij de verschillende kleuren zonwering. In dit blogartikel vertellen we er u alles over.  

Zonnestralen

Voordat we meer vertellen over welke kleur zonwering het beste zonwerend is, staan we stil bij de zonnestralen. Het is namelijk goed om te weten wat er nou precies gebeurt wanneer er zonnestralen op uw zonwering vallen. Tijdens deze processen gebeuren er namelijk drie dingen:

  • Een deel van de zonnestralen wordt door de zonwering doorgelaten en komt uw woning binnen. Dit wordt transmissiewaarde genoemd, en zorgt voor de warmte in huis.
  • Een tweede deel van de zonnestralen wordt door de zonwering weerkaatst. Dit noemen we de reflectiewaarde. Deze zonnestralen zullen uw woning niet binnenkomen.
  • Het derde deel van de zonnestralen zal de zonwering absorberen. Dit wordt ook wel absorptiewaarde genoemd, ook deze stralen zullen uw woning niet binnenkomen.

Percentages van de waardes

De percentages van de drie verschillende waardes (transmissiewaarde, reflectiewaarde en absorptiewaarde) zijn afhankelijk van het materiaal en de kleur van het zonweringsdoek. Een donker of zwart doek zal bijvoorbeeld meer zonlicht absorberen en minder zonlicht reflecteren. Bij een wit doek is dit juist andersom. Bij een wit doek komt er meer licht door de vezels, wat ervoor zorgt dat er meer warmte binnenkomt. We kunnen dus stellen dat donkere kleuren het beste zonwerend zijn en de minste warmte doorlaten.

Kleuren matchen

Naast dat het belangrijk is dat de kleur goed zonwerend is, wilt u natuurlijk ook dat de zonwering bij de rest van uw woning past. Het is daarom ook aan te raden om bij buitenzonwering goed te kijken naar de stijl van uw huis en de kleur van de kozijnen. Vergeet daarnaast ook niet om rekening te houden met de kleuren van de meubels en muren binnen in uw woning.

Hulp nodig bij het kiezen? Wij adviseren u graag!

Bent u geïnteresseerd in zonwering, maar twijfelt u nog over de kleur? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen u graag alles over de diverse mogelijkheden en adviseren u over de beste opties voor uw situatie.

Terug naar nieuwsoverzicht