My CMS Zonwering & Rolluiken

Markies zonwering: kiest u voor handmatige of elektrische markiezen?

Een markies is een stijlvolle manier om uw huis tegen de zon te beschermen. Het is een oude vorm van zonwering, die tegenwoordig steeds meer terugkomt. Voordat u een markies zonwering uitkiest, is het aan te raden om u goed in te lezen. In dit artikel vertellen wij u over het type markies en het verschil tussen de handmatige en elektrische vorm.

Hoe is een markies opgebouwd?

Markies zonwering valt onder de traditionele zonwering en zorgt altijd voor een juiste bescherming tegen de zon. Het markies zonnescherm bestaat uit een frame dat is opgebouwd uit vier of meer houten/aluminium u-vormen. Deze vormen worden ook wel slagen genoemd, en zijn met scharnieren aan elkaar verbonden. Omdat zowel het frame als de zijkanten van de markies zijn bekleed met doek, zijn ze zeer effectief in het tegenhouden van de zon.

Soorten markiezen

Markiezen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, hieronder lichten wij er drie toe.

1. Standaard markies zonwering

Dit is het meest gekozen model en wordt gebruikt bij ramen die niet openslaan. De uitval is gelijk aan de hoogte, wat wil zeggen dat de markies even ver naar beneden gaat als dat hij hoog is. Het is goed om te weten dat er geen doorloop onder deze markies mogelijk is.

2. Klapmodel

Wanneer u graag onder de markies wilt doorlopen, is het klapmodel de oplossing. De uitval van deze markies is groter dan de hoogte, waardoor hij verder naar voren kan klappen. Ramen en deuren kunnen gewoon worden opengedaan bij dit model.

3. Petmodel

Het petmodel heeft zijn naam te danken aan zijn petvorm. De markies is hoger gemonteerd, in vergelijking met andere modellen, waardoor er doorloop mogelijk is. De petmodel markies wordt vaak gebruik boven een schuifpui of bij openslaande deuren.

Bediening markiezen

Om een markies te bedienen kunt u kiezen voor zowel handmatig als elektrisch gebruik.

Handmatige bediening

Markiezen kunnen handmatig bediend worden door middel van een koord en kikker, met een doorvoer katrol voor bediening van binnenuit, een bandopwinder of een staaldraadwindwerk. De koorden van de bediening gaan standaard onderlangs. Wanneer u kiest voor een bandopwinder of een staaldraadwindwerk, houdt er dan rekening mee dat u de koorden ziet hangen.

Elektrische bediening

Als u op zoek bent naar comfort, kunt u kiezen voor elektrische bediening. Uiteraard gaat dit gepaard met een hogere kostprijs. De elektrische bediening kan in de vorm van een wandschakelaar of via een afstandsbediening.

Advies voor uw markies

Wenst u een markies zonwering op maat te laten installeren en bent u benieuwd naar de kosten hiervan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag met al uw vragen, zodat u een juiste keuze kunt maken voor een markies zonwering.

Terug naar nieuwsoverzicht