My CMS Zonwering & Rolluiken

Wat te doen tegen vastgevroren rolluiken?

Rolluiken houden niet alleen in de zomer het licht en de warmte buiten, maar zorgen in de winter ook voor een fijne isolatie. Hoewel rolluiken in de winter gewoon gebruikt kunnen worden, is het toch mogelijk dat deze bij strenge vorst vastvriezen. Hoe kunt u het beste handelen in zo’n situatie? Als rolluiken specialist lichten we het toe in dit artikel.

Hoe kan een rolluik vastvriezen?

Vaak is er ’s avonds nog niks aan de hand bij het omlaag doen van de rolluiken. Wanneer u het rolluik echter in de ochtend wilt openmaken, lukt het niet meer. Een vastgevroren rolluik heeft twee mogelijke oorzaken: bevroren rubbers en condens bij de lamellen. In de geleiders van het rolluik zitten rubbers, het kan voorkomen dat deze bij langdurige lage temperaturen bevriezen.

De tweede mogelijkheid is dat er condens via het luchtrooster naar binnen komt waardoor het rolluik bevriest. De condens druppels ontstaan tussen het raam en het rolluikpantser. Deze lekken vervolgens naar de onderkant van het rolluik, wat leidt tot een dun laagje ijsvorming tussen de waterslag en het onderlijst rubber. Hierdoor komt het pantser van het rolluik niet meer van zijn plek.

Hoe merkt u dat uw rolluik is vastgevroren?

Als uw rolluik is vastgevroren dan merkt u het vrijwel meteen: het rolluikpantser wil namelijk niet meer omhoog of naar beneden. Is dit het geval? Laat de schakelaar direct los en laat het rolluik in de positie waarin het zit. Doet u dit niet, dan blijft de motor namelijk doordraaien waardoor deze defect kan gaan.

Wat kan ik doen tegen vastgevroren rolluiken?

Er zijn een aantal mogelijkheden om te voorkomen dat uw rolluik bevriest:

  • In veel gevallen helpt het om het rubber in te smeren met een dun laagje zuurvrije vaseline. Het vettige laagje zorgt ervoor dat het rolluik niet meer kan vastvriezen.
  • Een andere optie is om blokjes (hout of kunststof) van maximaal 1 centimeter op de waterslag te leggen. Wanneer u het rolluik dicht maakt, landt deze op de blokjes in plaats van op de waterslag waardoor het niet kan bevriezen.
  • Is uw rolluik toch vastgevroren, dan kunt u simpelweg ook wachten totdat het ijs smelt. Dit kan natuurlijk alleen als de dagtemperatuur boven de nul graden is en/of het zonnig weer is.

Ik heb mijn rolluik kapot getrokken, wat nu?

Is bovenstaand advies voor bevroren rolluiken helaas te laat gekomen en zit u nu met een defect rolluik? Dat is natuurlijk hartstikke vervelend. Neem direct contact met ons op, dan plannen wij zo snel mogelijk een afspraak met u in om het rolluik te vervangen of te repareren.  

Terug naar nieuwsoverzicht