My CMS Zonwering & Rolluiken

Zonnescherm maat berekenen in 3 stappen

Wilt u voor het eerst een zonnescherm plaatsen of bent u toe aan een nieuw scherm en weet u niet wat de afmetingen van uw huidige zonnescherm zijn? Dan is het handig om de maat op te meten. Als die bij u bekend is, kunt u IntraSol om een offerte vragen, zodat u weet welke kosten u ongeveer kunt verwachten bij het plaatsen van een zonnescherm. De maat van het zonnescherm kunt u zelf berekenen in 3 stappen. 

Stap 1. Het opmeten van de breedte

Een zonnescherm wordt vaak geplaatst boven een groot raam of boven openslaande deuren. De maat berekenen voor bijvoorbeeld een knikarmscherm op maat, doet u door eerst de breedte van dat raam of van de deuren op te meten. Voor zoveel mogelijk schaduw binnen is de breedst mogelijke maat het beste, maar het is aan u om te bepalen hoever u de schaduw wilt hebben. Bij een uitvalzonwering is het gebruikelijk dat het scherm op de muren links en rechts gemonteerd wordt.

Stap 2. Het opmeten van de uitval

De uitvaldiepte van het zonnescherm rekent u uit door de hoogte van uw raampartij door tweeën te delen en hier vervolgens 20 centimeter bij op te tellen. De uitkomst hiervan rondt u dan af naar de dichtstbijzijnde standaard uitvalmaat van 100, 115 of 135 centimeter. Meet voor een goede werking van het scherm 50 centimeter breder dan het kozijn. De doekmaat is, afhankelijk van het type scherm en de bediening, iets smaller dan de cassette van het scherm.

Stap 3. Het opmeten van de muurstenen

Als er minder dan 5 rijen stenen boven de montagesteun zitten of wanneer het zonnescherm aan een uitbouw wordt bevestigd, moet er gebruik worden gemaakt van muurstrips. Deze strips verdelen de kracht over een groter wandoppervlak indien de muren te zwak zijn om het zonnescherm te dragen.

Zonnescherm berekenen? Tips om in acht te nemen

  • Let op regenpijpen en andere obstakels die montage op de muur kunnen belemmeren.
  • Zorg dat het montagepunt op je gevel hoog genoeg is, zodat de voorlijst voldoende hoogte heeft. Om er goed onderdoor te kunnen lopen, is een minimale montagehoogte van 2,40 meter vereist.
  • Wanneer het scherm helemaal open is, hangt deze onder een hoek naar beneden. Houd daarom bij openslaande deuren en ramen naar buiten minstens 30 centimeter tussen het kozijn en het scherm aan.

Heeft u nog vragen of het berekenen van de maat van uw zonnescherm, of wilt u meer weten over onze zonneschermen en diensten? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Terug naar nieuwsoverzicht