My CMS Zonwering & Rolluiken

Zonnescherm reinigen? Maak uw zonwering schoon met 4 tips!

Ook al draagt u goed zorg voor uw zonwering door deze netjes in te klappen wanneer de zon niet langer naar binnen schijnt, toch wordt een zonnescherm na verloop van tijd vuil. Het wordt aangeraden om deze dan ook regelmatig schoon te maken, door de zonwering één keer per jaar licht te borstelen of hem bij vlekken elk jaar wat grondiger te reinigen. Zo gaat uw scherm langer mee, en bovendien ziet hij er dan ook frisser en mooier uit. Uw zonwering reinigen is niet moeilijk, maar u moet wel even weten hoe u het doet. Waarmee kan je je rolluiken schoonmaken? Er zijn verschillende manieren waarop je je rolluiken schoon kunt maken, afhankelijk van het materiaal van de rolluiken en de mate van vuilophoping. Hieronder vind je vier tips.

Tip 1: Bekijk de weersverwachting voor u uw zonnescherm gaat reinigen

Om te bepalen op welk moment u uw zonwering wilt reinigen, kunt u rekening houden met de weersvoorspelling. Uw zonnescherm schoonmaken doet u het best op een bewolkte, maar droge dag. Het is verstandig om de zonwering niet in de volle zon te reinigen, aangezien er dan vlekken op het doek kunnen ontstaan. En die wilt u juist verwijderen…

Tip 1: Gebruik een zachte borstel en mild reinigingsmiddel 

Maak eerst de rolluiken schoon met een zachte borstel om stof en vuil te verwijderen. Vervolgens kun je een mild reinigingsmiddel gebruiken om de rolluiken verder schoon te maken. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, aangezien deze het materiaal van de rolluiken kunnen beschadigen.

Tip 2: Maak gebruik van een hogedrukreiniger

Als je rolluiken erg vies zijn, kun je een hogedrukreiniger gebruiken om ze schoon te maken. Houd er wel rekening mee dat deze methode alleen geschikt is voor rolluiken die gemaakt zijn van stevig materiaal, zoals aluminium. Gebruik de hogedrukreiniger op een lage stand om beschadiging te voorkomen.

Tip 3: Gebruik een stoomreiniger

Een stoomreiniger kan ook een effectieve manier zijn om rolluiken schoon te maken. Het hete stoom kan vuil en vlekken verwijderen zonder agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken. Zorg er wel voor dat je de stoomreiniger op een lage stand gebruikt om beschadiging van het materiaal te voorkomen.

Tip 4: Volg dit stappenplan voor het schoonmaken van uw zonnescherm

Bent u klaar om te beginnen met het reinigen van uw zonescherm? Ga te werk volgens de volgende stappen:

  • Klap het zonnescherm uit en zet uw ladder er goed voor, of haal het doek los om er gemakkelijker bij te komen.
  • Haal met een zachte borstel het losliggende vuil van het doek, zowel boven als onder. Doe dit voorzichtig en nauwkeurig, om geen vuil in het zonnescherm te wrijven.
  • Maak de andere onderdelen van het zonnescherm schoon met lauwwarm water en een doek. Schoonmaakmiddel is niet nodig, maar bij hardnekkig vuil kunt u een scheutje afwasmiddel toevoegen aan het water. Neem daarna wel weer af met alleen water.
  • Poets zachtjes het doek schoon met een zachte borstel of spons en lauwwarm water. Voeg bij hardnekkiger vuil een beetje groene zeep of een dopje geschikt (niet agressief) schoonmaakmiddel toe aan het water.
  • Laat het water of sopje een kwartier tot halfuur intrekken in het doek.
  • Spoel na het reinigen uw zonnescherm goed af met een tuinslang of emmers water totdat al het vuil en sop weg is. Let op dat u geen hogedrukspuit gebruikt: deze kan het doek beschadigen en kan er zelfs gaten in maken.
  • Laat het zonnescherm volledig opdrogen voordat u deze oprolt.

Het is verstandig om uw zonnescherm na een schoonmaakbeurt met schoonmaakmiddelen te impregneren om vochtplekken en schimmelvorming te voorkomen. Spuit het impregneermiddel gelijkmatig op uw schone en droge doek (boven- en onderkant) en laat het dan weer goed drogen.

Naast deze tips is het ook van belang dat u van te voren de weersverwachting bekijkt.

Om te bepalen op welk moment u uw zonwering wilt reinigen, kunt u rekening houden met de weersvoorspelling. Uw rolluik schoonmaken doet u het best op een bewolkte, maar droge dag. Het is verstandig om de zonwering niet in de volle zon te reinigen, aangezien er dan vlekken op het doek kunnen ontstaan. En die wilt u juist verwijderen…

Toe aan een nieuw zonnescherm?

Heeft u geprobeerd om uw zonnescherm te reinigen, maar is deze niet meer te redden en wilt u een nieuwe kopen? Wij helpen u graag een keuze te maken en bieden zonwering op maat. Geef uw wensen door via het contactformulier.

Terug naar nieuwsoverzicht